Avsnitt 18

Avsnitt 20 - Det gamla människor ångrar mest

September 08, 20245 min read

“Alla vet ju att man inte ska käka glass om man vill gå ner i vikt”
- Frida Engström

Ångra hellre något som du gjort, än något du inte gjorde

Att bli gammal är något jag personligen (Andreas) är lite rädd för att bli. Jag vet egentligen inte varför men jag gissar att det kommer från att jag är rädd att känna som gammal att jag inte är nöjd med det jag gjort i mitt liv. Så i det här avsnittet så pratar vi om vad gamla människor enligt studier ångrar mest i sina liv.

Lyssna och känn efter om det här är något som du skulle kunna förhindra som gammal längre fram

Lyssna på avsnittet här ↓

Custom HTML/CSS/JAVASCRIPT

Jag vägrar tro att livet handlar om att ångra det man aldrig vågade göra 😤

🙅🏻‍♀️ Rädd för att misslyckas
🙅🏻‍♀️ Fast i gamla vanor
🙅🏻‍♀️ Tänk om-känslan som aldrig försvinner

...och ett ständigt gnagande tvivel på om du verkligen lever det liv du vill leva 🥺

Helt ärligt, är det inte meningen att vi ska göra mer än att bara existera? Att våga ta de där stegen som känns läskiga, men som vi vet kan förändra allt? Att inte sitta fast i “vad hade hänt om...” eller låta våra rädslor styra våra livsval?

Jag tror det.

Men låt oss vara ärliga. Det är lätt att säga att man ska våga, men svårt att faktiskt göra det. Vi är ofta fast i vårt “knowing-doing gap” – där vi vet vad vi borde göra, men ändå stampar vi kvar på samma plats. Varför? För att det är bekvämt, tryggt och för att vi ofta är så inrotade i våra vanor att vi inte ens inser hur de håller oss tillbaka.

Vad kostar det att inte våga?

Att inte agera på det vi vet att vi borde göra kommer med en hög kostnad. Förlorade möjligheter, outnyttjad potential och en gnagande känsla av att livet bara passerar. Det kan kännas säkrare att hålla sig till det välbekanta, men vad kostar det dig i längden? Är det verkligen värt att stå kvar på samma plats av rädsla för att misslyckas?

Vi ångrar inte de misstag vi gjort, utan de chanser vi aldrig tog. Tänk på det. Hur många gånger har du inte tänkt “tänk om jag hade vågat”? Vi spenderar så mycket tid med att vänta på rätt tillfälle, rätt känsla eller att vi ska känna oss redo. Men sanningen är att det perfekta tillfället aldrig kommer, och “redo” är bara en illusion som håller oss tillbaka.

Du är summan av din omgivning

En av de största insikterna jag fått är hur otroligt mycket vår omgivning påverkar oss. Om du omger dig med människor som inte vågar, som ständigt klagar och är fast i gamla mönster – gissa vad? Det smittar av sig. Du blir ett resultat av de människor du umgås med mest.

Men tänk om du kunde vända på det? Vad skulle hända om du började omge dig med personer som vågar tänka stort, som utmanar dig och som lever livet på sina egna villkor? Bob Proctor sa en gång: “Environment is more important than heredity” – din miljö är viktigare än ditt arv. Du har kraften att påverka din framtid genom att välja en miljö som stöttar dina drömmar, istället för att hålla dig tillbaka.

Byt miljö, byt liv

Det handlar inte om att du måste släppa allt och flytta till andra sidan jorden (även om det kanske låter lockande 😉). Ibland räcker det med små förändringar: att byta arbetsplats, börja umgås med människor som inspirerar dig, eller att bara våga säga nej till sådant som inte ger dig energi.

Vi berättar ofta för oss själva att vi inte har tid, att det är för svårt eller att vi inte har rätt resurser. Men om vi istället börjar med små steg – som att läsa en inspirerande bok, gå en utbildning eller bara våga säga ja till en ny möjlighet – så öppnar vi upp för en helt ny verklighet. Varje litet steg räknas och för dig närmare ett liv där du lever utan ånger.

Vägen till ett liv utan ånger: Så här börjar du

Att våga leva utan ånger handlar om att ta action, även när det känns obekvämt. Här är några konkreta tips för att komma igång:

  1. Identifiera dina rädslor: Skriv ner vad som håller dig tillbaka. Är det rädslan för att misslyckas, vad andra ska tycka, eller bara ovissheten? Genom att sätta ord på dina rädslor kan du börja bearbeta dem.

  2. Gör en bucket list över saker du inte vill ångra: Skriv ner de saker du absolut inte vill ångra att du inte gjort när du är gammal. Det kan vara allt från att resa mer, starta eget företag, våga byta karriär, eller bara att våga leva fullt ut. Detta blir din karta över vad du ska börja ta action på.

  3. Ta små steg varje dag: Börja med små, hanterbara steg. Kanske är det att säga upp dig från ett jobb du inte trivs med, starta den där sidan du drömt om eller bara våga säga ja till nya möjligheter. Du behöver inte förändra allt på en gång – varje litet steg tar dig närmare ditt mål.

  4. Omge dig med rätt människor: Din omgivning påverkar dig mer än du tror. Sök upp personer som redan lever på ett sätt som inspirerar dig och som utmanar dig att tänka större. Det kan vara genom nätverk, online-grupper eller nya vänner som delar din passion.

  5. Våga ta risker: Kom ihåg, ingen framgång kommer utan risk. Våga misslyckas och lär dig av det. Att misslyckas är inte slutet, utan en del av processen. Varje gång du vågar ta ett steg utanför din komfortzon växer du och kommer ett steg närmare ett liv utan ånger.

Är du redo att ta nästa steg?

Det är lätt att prata om förändring, men det krävs mod att verkligen göra det. Men jag lovar dig, belöningen är värt det. Vi har bara ett liv, och det är för kort för att leva i rädsla eller ånger. Så vad är det första steget du kan ta idag för att börja leva det liv du verkligen vill ha?

Nyfiken på att höra hur andra har gjort? Klicka in och ta del av vår resa och verktygen vi använt för att börja leva livet fullt ut. Låt dig inspireras, utmanas och ta action. För vi ses på andra sidan – där vi lever utan ånger och med full kraft framåt! 🚀✨

Vi ses i nästa avsnitt!
Frida & Andreas

www.begynn.se

Back to Blog