Avsnitt 17

Avsnitt 17 - Skillnaden på digitala företag man kan starta

July 29, 20245 min read

“Betald marknadsföring kändes mest på riktigt”
- Andreas Lundqvist

Affiliate marketing, Network Marketing, Dropshipping, Digital Marknadsföring - vad skiljer dem egentligen åt?

Jag tror vi alla kan vara eniga om att det finns en uppsjö av saker man kan jobba med online idag.

Scrolla bara ditt Instagramflöde en kvart så kommer du säkert stöta på 10+ olika idéer 🫣

Så vi kände helt enkelt att det var dags att reda ut vad skillnaden på alla dessa guld-och-gröna-skogar-idéer var!

Lyssna på avsnittet här ↓

Custom HTML/CSS/JAVASCRIPT

Om du är mer av en läsare än en lyssnare så har vi gjort det kortfattat här↓

1. Affiliate Marketing

Kort och gott så marknadsför du någon annans produkt eller tjänst, utan att hantera vare sig betalningar, support eller kundservice. Du ska helt enkelt bara driva trafik (alltså besökare) till någon annans hemsida via din unika länk, blir de en kund, så får du betalt! Antingen en engångssumma eller varje månad om det handlar om en prenumeration.

Enkelt va?

Men ja, det finns ju såklart en liten hake på detta 😇

  • När någon klickar på din unika länk så läggs en cookie på deras webbläsare och sparas under en viss tidsperiod. Allt från 24h till 90 dagar vanligtvis. Om personen under den tiden skulle rensa sina cookies, så försvinner kopplingen till dig och köper de därefter får du inte betalt.

  • Att driva trafik låter enkelt, men det kräver sin beskärda del av att skapa content av olika slag, eller helt enkelt betala för trafiken genom betald marknadsföring, vilket då såklart betyder att du behöver lära dig att göra det effektivt.

💰 Helt provisionsbaserat
💸 Marknadsföringskostnader som varierar utifrån marknadsföringsmetod

2. Network Marketing

Precis som namnet avslöjar så är nätverksmarknadsföring en speciell form av försäljning som funnits sedan sent 1800-tal och går idag under ett antal olika namn. MLM (multi level marketing), network marketing, nätverksmarknadsföring eller direktförsäljning. Metoden innebär att ett företag ger enskilda personer möjlighet att sälja deras produkt, istället för att göra det via betald marknadsföring så som sociala medier, TV, radio eller utomhusreklam.

Personen får då rätten att sälja produkterna mot en provision på varje såld vara, men kan i de flesta fall även rekrytera in nya säljare i sitt team eller organisation och därmed också få en provision på deras försäljning i utbyte mot att de lär upp dem.

Network Marketing har idag ett relativt dåligt rykte då många förknippar det med pyramidspel, och ofta innebär det enormt mycket jobb för en låg inkomst då det kräver att man säljer enorma mängder varor.

Enkel bransch att ta sig in i med många olika alternativ på företag, och kräver inte så mycket startkapital, ofta under 10.000 kr.

💰 Helt provisionsbaserat
💸 <10.000 kr för att starta, samt månadsprenumerationer

3. Dropshipping

"Jag vill jobba online men inte ha några kunder"

Det är ofta en grundtanke som många som tittar på dropshipping har, men är det verkligen sant?

Kort och gott så innebär det att du sätter upp din egna e-handel och säljer vidare en produkt från en leverantör, men med ditt varumärke. Du sköter också all support, kundservice, returer och så vidare.

Fördelen är att du oftast inte behöver ha ett lager, det vill säga, du kan sälja varan till en kund innan du ens köpt den av leverantören! Nackdelen är att leverantören oftast finns i Asien och det blir långa leveranstider, vilket gör att det kan vara fördelaktigt att ändå köpa in ett lager som du har i Europa (eller i den världsdel där du säljer dina produkter).

Vad de flesta inte tänker på när det gäller Dropshipping:

  • Att hitta rätt produkt kan ta tid och kräver en hel del tester (i snitt behöver du testa 13 olika produkter!).

  • Du behöver kunna betald marknadsföring, för hur ska någon kunna köpa din fantastiska produkt om de aldrig får veta om att den finns?
    (budgetera för 100.000-200.000 kr i marknadsföringskostnader innan du går +)

  • Du har ingen kontroll över leveranstider och idag är det enormt viktigt att vara konkurrenskraftig på hur snabbt en kund får hem sin vara.

💰 Baserat på försäljning och marginaler som varierar beroende på produkt samt kostnader
💸 300 kr/månad för en Shopifybutik och ca 150.000 kr i marknadsföringskostnader

4. Betald Marknadsföring

Jag säger det direkt, JA, vi är partiska då vi själva råkar tycka att betald marknadsföring är det bästa som hänt sedan skivat bröd 🍞

Egentligen är det (för oss) ett samlingsuttryck för annonsering på sociala medier. Det vill säga, om du tar upp din telefon just nu och scrollar 1 minut på Instagram, så kommer du se ett antal sponsrade inlägg.

Det betyder att någon har betalt för att du ska se just den bilden, med den texten, med den rubriken och den länken!

Vad du gör är att du säljer en tjänst till andra företag om att sköta deras digitala annonsering, du skapar, sätter upp och löpande förbättrar marknadsföringskampanjerna så att de kan nå ut till nya kunder och öka sin försäljning.

För att du gör det jobbet, så kan du fakturera din kund ett belopp varje månad!

  • Enkelt att starta, som med allt annat finns Google och Youtube och kan lära dig det mesta.

  • Många företag som är i behov av hjälp med sin marknadsföring.

  • Kräver en viss teknisk kunskap för att använda plattformarnas (Facebook, Instagram, TikTok etc) annonseringsverktyg och kunna installera spårningsverktyg etc korrekt.

💰 Som nybörjare kan du fakturera mellan 5.000 - 15.000 kr/kund per månad
💸 Du driver ditt företag <500 kr/månad

Nu har vi bara listat en liten del av allt som finns att göra när man vill driva ett digitalt företag, men förhoppningsvis har vi benat ut en del av begreppen - så att du kan göra ett bättre val om vilken väg som är rätt för just DIG 🚀

Vi ses i nästa avsnitt!
Andreas & Frida

www.begynn.se

Back to Blog