Avsnitt 16

Avsnitt 16 - Sluta gör en tumme upp

July 23, 20244 min read

“Att använda emojin "tumme upp" kan vara det drygaste man kan göra”
- Frida Engström

Hur urskiljer man vilken ton någon har i text, om man inte använder emojis?🧐

Är det viktigt att använda emojisar?

Är det drygt att bara skicka en tumme upp i ett meddelande?

Hur vi skriver och pratar är något som förändras med tiden, det är oundvikligt. Men att stava, skriva och prata ordentligt är något som man kommer extremt långt med.

Vi tar och diskuterar lite hur vi ser på dagens kommunikation, det blev lite garv också som jag tror att du säkerligen kanske känner igen dig i.

Lyssna på avsnittet här ↓

Custom HTML/CSS/JAVASCRIPT

Eller om du bara vill ha tipsen, så kommer de här ↓

1. Prata med enkla ord

Vi lever i en värld där en person som tömmer soptunnor på hundbajspåsar kallas för latrintekniker och alla mellanchefer har en titel längre än Pippi Långströms alla mellannamn, och det är lätt hänt att vi vill komplicera saker och ting för att det ska låta bättre.

Hint: Det låter inte bättre, och ingen förstår dig bättre. Använd enkla ord och tänk att en 12-åring ska förstå vad du försöker förmedla!

2. Kom till poängen snabbt

Tänk på att den du ska kommunicera med inte har någon aning, insikt eller intresse i det du försöker förklara, så här jobbar du mot klockan för att inte förlora personen totalt. Alltså - skippa luddiga utfyllnadsord och kom till poängen snabbt!

3. Alla ord går att sätta o framför

Denna punkt gäller främst er som inte kommer från Norrland i grunden, men en bra tumregel att förklara ett motsatsord är att helt enkelt bara sätta o framför ordet.
Bra - obra
Fin - ofin
Rak - orak

Ja, ni fattar grejen. En regel som snart hittar in i svenska språket på riktigt.

4. Ersätt kroppsspråk med emojis

Jobba eller kommunicera digitalt är ju "the shit" som vi alla vet, men hur kan vi förmedla vår tonalitet genom text?

Använd emojis 🚀

Emojis ersätter den känslan vi vill förmedla, som vi normalt sett skulle göra via våra ansiktsuttryck och kroppsspråk, men som mottagaren inte ser i textform.

Känn efter själv - vilket av dessa alternativ känns trevligast?

1) Vi ses på fredag.

2) Vi ses på fredag!

3) Vi ses på fredag 🥳

5. Använd aldrig emojin tummen upp

Okej, här behöver vi snacka. Är du en person som använder tummen upp istället för att svara "okej" eller "bra" på ett meddelande?

You. gotta. stop.

Om du kommunicerar med någon under 55 år så kommer du till 95% chans att uppfattas som dryg, och det gäller även användning av denna emoji 🙂.

6. Begränsa antalet ! & ?

Skulle du vilja gå på dejt på lördag???
Skulle du vilja gå på dejt på lördag?
Skulle du vilja gå på dejt på lördag? 😇

Flera utropstecken eller frågetecken i följd (eller blandat ihop!) uppfattas SOM ATT DU SKRIKER PÅ MIG OCH JAG ÄR FETT OTAGGAD PÅ ATT SVARA.

7. Styckesindelning, please!

Här kommer några grunder som troligtvis är en självklarhet för dig som läser, men tål att snackas om igen!

Om vi delar upp våra texter i enkla stycken så minskar vi chansen att tappa vår mottagare direkt, vi får också möjligheten att skriva en mer målande text som har lättare att skapa känslor hos den som läser.

Skapar vi känslor och gör vår mottagare emotionellt kopplad till vad vi sagt = högre engagemang!

1)
Hej Andreas! Tack för ett trevligt samtal, jag ska ta dina frågor vidare med min kollega och se om vi kan göra något åt fukten i husgrunden. Som du vet så har vi inga lediga tider förrän i slutet på oktober för att komma och göra jobbet, men jag bedömer att det inte är några problem att låta det stå tills dess. Det viktiga är att vi med jämna mellanrum tar nya prover på källaren för att se så att skadorna inte sprider sig. Vi hörs av snart igen, Jens.

2)
Hej Andreas!

Tack för ett trevligt samtal, jag ska ta dina frågor vidare med min kollega och se om vi kan göra något åt fukten i husgrunden.

Som du vet så har vi inga lediga tider förrän i slutet på oktober för att komma och göra jobbet, men jag bedömer att det inte är några problem att låta det stå tills dess.

Det viktiga är att vi med jämna mellanrum tar nya prover på källaren för att se så att skadorna inte sprider sig.

Vi hörs av snart igen,

Jens.

8. Läs alltid din text högt

Texter bör väcka känslor på ett eller annat sätt, och ibland är det lätt hänt att vi fastnar i det här lite tråkiga, faktabaserade, korrekta, PK-skrivandet. Ett hett tips där är att, när du är klar, läs din text högt för dig själv för att få en känsla av hur mottagaren kommer att tolka det!

Fundera även på hur du hade reagerat om du fått samma kommunikation till dig, och hur du istället skulle vilja ha den levererad!

Förhoppningsvis så har vi gjort Sverige lite mer kommunikativ med detta avsnitt 😜

Vi ses i nästa avsnitt!
Andreas & Frida

Back to Blog